MinFarm Logga

Genom att anmäla dig för MinFarms nyhetsbrev godkänner du att vi skickar dig e-mails om MinFarm, våra tjänster och produkter enligt vår integritetspolicy.

Om MinFarm

Hjälp oss att ta MinFarm till din ort!

Vi lever i en tid när många konsumenter söker med ljus och lykta för att få handla sin mat direkt från lokala producenter. Samtidigt måste, tragiskt nog, en efter en av våra mindre gårdar släcka lampan och lägga ner sin verksamhet på grund av ekonomiska problem.

Dörrarna stängs på ladugårdar som varit fyllda av liv och aktivitet i hundratals år, och de sista djuren måste säljas. Slutet för små jordbruk i Sverige innebär också slutet för många vardagstraditioner, som har sina rötter i medeltiden eller ännu tidigare.

En viktig grupp i vårt samhälle – de småskaliga bönderna – håller helt enkelt på att utrotas. I stället får vi gårdar som mer är fabriker – storskaliga och med en produktion som ger skrämmande konsekvenser för både människor, djur och miljö.

Hur hänger det här ihop? Och vad kan vi göra för att vända på den skrämmande utvecklingen?

Allt går att förändra

Det sådant som vi ville undersöka när vi startade projektet MinFarm. Vi kom fram till att ett av de största problemen är bondens knappa marginal.

Med det gamla systemet kan producerande bönder få så liten del som 30 procent av pengarna. Resten går till olika mellanhänder.

Eftersom stormarknaderna kan köpa in maten till ett väldigt lågt pris från storskaliga, industriella jordbruk och sälja med en hög vinst, så har en småskalig producent mycket liten möjlighet att förhandla om priset där. Vi insåg att de små gårdarna behöver ett nytt slags egen stormarknad. Ett nytt lokalt system som kan drivas extremt kostnadseffektivt utan onödiga mellanhänder.

Vi bestämde oss för att bygga denna nya stormarknad för småskaliga bönder, och att göra det på nätet. Då får vi också möjlighet att bilda nätverk med aktiva och intresserade konsumenter som söker efter alternativa vägar till den lokalproducerade maten och som vill se ett förändrat system för produktion, distribution och konsumtion.

Började med pilotprojekt 2013

2013 kavlade vi upp ärmarna och satte igång. Vi inledde med ett pilotprojekt i Jämtland. Åtta gårdar och tio hushåll deltog och vi utvecklade ett system där konsumenten hämtar sin mat centralt i staden. Inför 2016 är det 49 gårdar som är med i nätverket och dessa säljer direkt till fler än 1 300 registrerade hushåll. En nyhet som vi presenterade i Stockholm hösten 2015 och som under 2016 kommer att erbjudas i alla våra regioner är hemleverans, direkt till dörren. Detta gör produkterna ännu mer tillgängliga för dig som konsument. Vår nya tjänst växer och utvecklas nu hela tiden.

Hur stor del av pengar kan vi då ge direkt till bonden?

MinFarms samarbetsbönder sätter själva sina priser och får 80 procent av de pengar du som konsument betalar. Pengarna betalas dessutom i förskott. Detta öppnar för mycket bättre möjligheter ute på gårdarna, där producenter och uppfödare både kan planera bättre, känna större ekonomisk trygghet och förbättra djurhållning och odlingsmetoder.

De 20 procent av pengarna som går till MinFarm betalar e-handelsplatsen på nätet, marknadsföring, logistik med mera. Hela vårt system har byggts upp av en liten grupp av entusiastiska IT- och PR-människor, som till stor del jobbar ideellt eller till symboliska ersättningar. MinFarms för närvarande två heltidsanställda arbetar med kundservice och med att hantera administrationen av beställningar, betalningar, leveranser med mera.

Äventyret fortsätter, kom med ombord!

2016 finns vi i fyra regioner: Jämtland, Västerbotten, Stockholm och Uppsala. Vi hoppas kunna växa och utveckla verksamheten så att vi under de kommande åren kan nå ut till konsumenter över hela Sverige.

Det finns många idéer om hur det här äventyret nu ska kunna utvecklas och vi lyssnar hela tiden på dig som konsument. Ett exempel på tänkbara nya grepp är att skapa en egen digital valuta (”potatisen”), för att underlätta för hushållen att sälja och byta ett överskott av råvaror mellan varandra. Det finns även andra kreativa tankar om hur denna nya lokala ekonomi ska växa.

Följ oss under året, så kommer vi att berätta mera! Lär känna dina lokala gårdar, bli inbjuden till deras öppna hus-aktiviteter och beställ lokala råvaror direkt hem till dörren. Det enda du behöver göra nu är att anmäla dig för våra e-postutskick. Tack för att du hjälper oss förändra!

Det enda du behöver göra nu är att anmäla dig för våra e-postutskick – fyll bara i rutorna högst upp på den här sidan. Tack för att du hjälper oss att förändra!